Ons nieuwe merk DISPENDIX: innovatieve liquid handling
Case Study | Erasmus MC

Efficiƫnte opslag van biologische monsters

Maak kennis met het Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) in Rotterdam, een van de meest vooraanstaande medische onderzoeksinstellingen in Nederland, heeft onlangs zijn opslagsysteem voor biologische monsters verbeterd door over te stappen op Micronic-buisjes met 2D-codes. Deze verandering heeft geresulteerd in een aanzienlijke ruimtebesparing in hun vriezers en een verbeterde betrouwbaarheid van monsteridentificatie voor langetermijnstudies.

Case Study Achtergrond

Het Erasmus MC voert de Rotterdam Studie uit, een van de langstlopende gezondheidsstudies in Nederland. Dit onderzoek, dat zich richt op bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord, begon in 1990 en omvat nu een veel bredere leeftijdsgroep dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het onderzoek richt zich op ouderdomsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, leverziekten, oogziekten, osteoporose en hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson. De resultaten van dit onderzoek helpen de ontwikkeling van ziekten te voorspellen en preventieve maatregelen te ontwikkelen.

De uitdaging

De Rotterdam Studie vereist uitgebreide verzameling en opslag van biologische monsters, waaronder bloed en urine, om verschillende gezondheidsonderzoeken mogelijk te maken. Deze monsters moeten zorgvuldig worden gelabeld en langdurig worden bewaard. Traditioneel werden labels en barcodes gebruikt, die na verloop van tijd beschadigd konden raken, vooral wanneer ze in vriezers van -80Ā°C werden bewaard. Dit maakte het moeilijk om monsters betrouwbaar te identificeren en terug te vinden.

Hoe heeft het Erasmus MC dit opgelost? De introductie van 2D buizen van Micronic

Vier jaar geleden besloot het Erasmus MC over te stappen op Micronic buisjes met 2D codes, geleverd door NBS Scientific. Deze buisjes bieden verschillende voordelen:
1. Ruimtebesparing: Micronic buisjes zijn kleiner en dunner, waardoor er 1,5 keer meer buisjes in de vriezers passen. Dit is cruciaal voor een instelling met beperkte opslagcapaciteit zoals het Erasmus MC.
2. Betrouwbaarheid: De 2D-codes zorgen voor ondubbelzinnige en duurzame identificatie van monsters, ongeacht de omstandigheden in de vriezer.
3. Efficiƫntie: De buisjes worden automatisch verzegeld met een capper, waardoor menselijke fouten tot een minimum worden beperkt en de integriteit van het monster wordt gegarandeerd.

Implementatie

De overgang naar Micronic-buisjes vereiste een investering in nieuwe apparatuur, waaronder scanners en 2D-lezers, evenals een automatische capper. Deze apparatuur zorgt ervoor dat de buisjes correct worden afgesloten en nauwkeurig worden gekoppeld aan de barcodes van de respondenten. Het handmatig vullen van rekken volgens een specifieke structuur zorgt ervoor dat de juiste samples altijd in het juiste buisje terechtkomt.

Resultaten in het Erasmus MC

Sinds de introductie van Micronic-buizen heeft het Erasmus MC aanzienlijke verbeteringen in hun opslagproces waargenomen:

ā€¢ Ruimtebesparing: Dankzij het compactere formaat van Micronic-buisjes kunnen er aanzienlijk meer monsters worden opgeslagen in dezelfde vriezers.
ā€¢ Verbeterde identificatie: De 2D-codes blijven leesbaar en intact, zelfs onder extreme vriesomstandigheden, waardoor de betrouwbaarheid van monsteridentificatie toeneemt.
ā€¢ Verhoogde efficiĆ«ntie: Het gebruik van automatische cappers en gestructureerde pipetteerprocedures vermindert het risico op fouten en versnelt het proces van monsterverwerking en opslag.

Conclusie

De overstap naar Micronic buisjes met 2D-codes heeft het Erasmus MC geholpen zijn opslagcapaciteit te maximaliseren en de betrouwbaarheid van zijn langlopende gezondheidsonderzoeken te verbeteren. Deze case study laat zien hoe innovatieve oplossingen en technologieƫn kunnen bijdragen aan het succes van grootschalig medisch onderzoek en het verzamelen van waardevolle gezondheidsgegevens.
NBS Scientific is er trots op het Erasmus MC te ondersteunen in haar baanbrekende onderzoek door het leveren van de benodigde tools en technologieƫn om haar onderzoeksdoelen te bereiken.

Uw inzichten zijn belangrijk voor ons

Wij waarderen uw ervaring en uw feedback. Uw succesverhalen en inzichten zijn van onschatbare waarde voor ons bij ons streven naar voortdurende verbetering van onze producten en diensten. Als onze producten een positieve impact hebben gehad op uw onderzoeksinspanningen of bedrijf, nodigen we u uit om uw verhaal met ons te delen. Of het nu gaat om een korte recensie of een gedetailleerde samenwerking in de vorm van een case study, uw feedback helpt ons uw behoeften beter te begrijpen en verbetert ons vermogen om aan uw onderzoeksbehoeften te voldoen.

Laat uw stem horen en draag bij aan de innovatie en verbetering van ons portfolio.

Deel hier je inzichten