Ons nieuwe merk DISPENDIX: innovatieve liquid handling
Case Study | Jessa Ziekenhuis

De capaciteit van de vriezer vergroten

Maak kennis met Jessa Ziekenhuis

De Universitaire Biobank Limburg (UBiLim) is een samenwerking tussen het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, de Universiteit Hasselt en het Oost-Limburg Ziekenhuis in Genk, België. Het dient als een cruciale opslagplaats voor biomedisch onderzoek en huisvest ongeveer 130.000 plasma- en serumstalen. De biobank ondersteunt een breed scala aan onderzoeksgebieden, waaronder Multiple Sclerose (MS), kanker en revalidatie. Deze casestudy gaat dieper in op de activiteiten van UBiLim, waarbij de nadruk ligt op de opslagmethodologieën voor monsters, gegevensbeheerpraktijken en de integratie van innovatieve opslagoplossingen om de efficiëntie en onderzoeksresultaten te verbeteren.

Over UBiLim

Oprichting en groei

UBiLim werd opgericht om onderzoekers een gecentraliseerde bron te bieden, die toegang geeft tot een groot aantal biologische monsters. In de loop der jaren is de biobank aanzienlijk gegroeid, met een jaarlijkse toevoeging van ongeveer 20.000 nieuwe monsters. Momenteel wordt ongeveer 10% van de 130.000 monsters gebruikt voor onderzoek, meestal na twee jaar opslag. Het oudste monster dateert uit 2008.

De belangrijkste bron voor de monsters van de Biobank zijn de patiënten die deelnemen aan onderzoeken in een van de vele ziekenhuizen.
Bloedmonsters worden verzameld, verwerkt en opgeslagen volgens strikte protocollen om hun integriteit en bruikbaarheid voor toekomstig onderzoek te waarborgen. Bij het verzamelen ondergaat elk monster een eerste verwerking. Kritische gegevens over elk monster, zoals de tijd en datum van afname, verwerkingsdetails en unieke identificatiecodes, worden nauwgezet geregistreerd. Deze uitgebreide gegevensverzameling zorgt voor traceerbaarheid en vergemakkelijkt het efficiënt terugvinden van monsters.

Bloedmonsters worden verzameld, verwerkt en opgeslagen volgens strikte protocollen om hun integriteit en bruikbaarheid voor toekomstig onderzoek te waarborgen. Bij het verzamelen ondergaat elk monster een eerste verwerking. Kritische gegevens over elk monster, zoals de tijd en datum van afname, verwerkingsdetails en unieke identificatiecodes, worden nauwgezet geregistreerd. Deze uitgebreide gegevensverzameling zorgt voor traceerbaarheid en vergemakkelijkt het efficiënt terugvinden van monsters.

Overgang naar kleinere opslagbuizen

Oorspronkelijk gebruikte UBiLim grotere buisjes voor de opslag van monsters, wat vaak leidde tot onnodige verspilling. UBiLim erkende de behoefte aan efficiëntere opslagoplossingen en schakelde over op het gebruik van kleinere Micronic-buisjes met TPE-Capclusters. Dit verminderde de verspilling van monsters aanzienlijk en optimaliseerde het gebruik van de vriezerruimte.

Integratie van Micronic Storage-oplossingen

Voordelen van Micronic buizen

Kimberly Vanhees, de Operationeel Manager van UBiLim, benadrukte de voordelen van de opslagoplossingen van Micronic: “De onderzoekers hebben vaak maar een kleine hoeveelheid van het monster nodig voor de analyse. Voordat we de Micronic-buisjes gebruikten, gebruikten we grotere maten en werd veel van het monster weggegooid na de analyse. Om dit te voorkomen, hebben we de buisjes in kleinere maten bewaard, zodat er geen monster meer wordt gemorst. Bovendien kunnen we met een laag volume monsteropslagbuis onze -80°C vriezer netjes en efficiënt inrichten.”

 

Ruimteoptimalisatie

Micronic’s lage afdekkingen op de rekken voor buisjes met een dop verbeteren de opslagefficiëntie nog verder. Door de ruimte tussen de monsterbuis en het rek te minimaliseren, stellen deze oplossingen UBiLim in staat om de opslagcapaciteit van hun vriezers te maximaliseren. Vanhees legt uit: “Sommige andere merken op de markt bieden ook kleinere buisformaten en septumdoppen, maar de ruimte tussen de monsterbuis en het rek maakt het minder efficiënt dan met de Micronic-rekken. De Micronic-rekken maken het mogelijk om de opslagcapaciteit van onze vriezers te vergroten.”

Meer onderzoekers bereiken

Een doel van de biobank is om meer externe onderzoekers te bereiken om hun monsters te gebruiken. Mevrouw Vanhees: “Op dit moment gebruiken vooral onderzoekers van binnen het ziekenhuis en de universiteit de monsters die in de biobank zijn opgeslagen voor hun onderzoek, maar externe onderzoekers zijn meer dan welkom om de monsters ook te gebruiken als ze aan hun criteria voldoen.” UBiLim staat vermeld op het online platform BBMRI-ERIC, dat informatie verzamelt en beschikbaar stelt over biobanken in heel Europa die bereid zijn hun gegevens en/of monsters te delen en samen te werken met andere onderzoeksgroepen.

Conclusie

De Universitaire Biobank Limburg (UBiLim) heeft haar biomedisch onderzoek vooruitgeholpen door gebruik te maken van de geavanceerde opslagoplossingen van Micronic. UBiLim heeft zijn opslagefficiëntie aanzienlijk verbeterd, monsterverspilling verminderd en zijn vriesruimte geoptimaliseerd, wat cruciaal is voor het ondersteunen van uitgebreide en diverse onderzoeksinitiatieven. Het nauwgezette gegevensbeheer garandeert de integriteit en traceerbaarheid van de monsters.

Over het geheel genomen weerspiegelt de reis van UBiLim de kritieke rol die biobanken spelen in het faciliteren van onderzoek van hoge kwaliteit en onderstreept het het belang van voortdurende verbetering en aanpassing in wetenschappelijke inspanningen.

Uw inzichten zijn belangrijk voor ons

Wij waarderen uw ervaring en uw feedback. Uw succesverhalen en inzichten zijn van onschatbare waarde voor ons bij ons streven naar voortdurende verbetering van onze producten en diensten. Als onze producten een positieve impact hebben gehad op uw onderzoeksinspanningen of bedrijf, nodigen we u uit om uw verhaal met ons te delen. Of het nu gaat om een korte recensie of een gedetailleerde samenwerking in de vorm van een case study, uw feedback helpt ons uw behoeften beter te begrijpen en verbetert ons vermogen om aan uw onderzoeksbehoeften te voldoen.

Laat uw stem horen en draag bij aan de innovatie en verbetering van ons portfolio.

Deel hier je inzichten