Hoe onderhoudt en verlengt u de levensduur van uw laboratoriumapparatuur

In deze blog gaan wij het hebben over het onderhouden van laboratoriumapparatuur en het verlengen van de levensduur, laten wij u de stappen zien die nodig zijn om een effectieve lab te creƫren. Als u een onderzoeker bent of met apparatuur werkt, dan weet u hoe belangrijk onderhoud is en dat dit niet onderschat mag worden.

Of u nu een ervaren onderzoeker bent of deel uitmaakt van een team, de levensduur van uw apparatuur heeft direct invloed op het succes van uw werk. In de snel veranderende wereld van onderzoekers, waar precisie onmisbaar is, zijn storingen en foutief apparatuur het laatste wat u nodig heeft. Zonder goed onderhoud kan apparatuur u meer kosten dan dat het oplevert.

In deze blog duiken wij in de verschillende strategieƫn om ervoor te zorgen dat uw laboratoriumapparatuur het niet alleen simpelweg volhoudt, maar dit uw onderzoeksdoelen accelereert.

 

 

Waarom is het belangrijk om laboratoriumapparatuur te onderhouden?

Er zijn veel belangrijke redenen om uw laboratoriumapparatuur te onderhouden. Enkele van de belangrijkste redenen zijn:

 

Betrouwbaarheid

De belangrijkste reden om uw apparatuur te onderhouden is betrouwbaarheid. Betrouwbare en nauwkeurige resultaten zijn de belangrijkste aspecten waarmee u het succes van uw laboratorium meet. Met regelmatig onderhoud en kalibratie zorgt u ervoor dat uw laboratoriumapparatuur goed functioneert en juiste gegevens levert. Een onbetrouwbare machine of foutief laboratoriumapparatuur kan onnauwkeurige resultaten opleveren, waardoor de geldigheid van uw experimenten in gevaar komt.

 

Veiligheid van uw apparatuur

Veiligheid is het belangrijkste aspect om rekening mee te houden bij het onderhouden van uw werkruimte. Slecht onderhouden apparatuur en machines zonder de juiste veiligheidsmaatregelen kunnen verkeerd worden gebruikt en kunnen veiligheidsrisicoā€™s met zich mee brengen zoals chemische lekken, schokken, snijwonden of branden. Regelmatige beoordelingen, checks en onderhoud minimaliseren de risicoā€™s voor uw apparatuur en team.

 

Levensduur

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van laboratoriumapparatuur verlengen. Door corrosie, mechanische slijtage en roest te voorkomen, wat kan leiden tot voortijdige uitval van de apparatuur, kunt u de levensduur van uw apparatuur verlengen zodat dit optimaal functioneert voordat vervanging hiervoor nodig is. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw waardevolle en kostbare apparatuur langer meegaat, maar vermindert ook de kosten die u kwijt bent aan reparatie.

Stappen om te overwegen voor het onderhouden van laboratoriumapparatuur

 

Lees regelmatig handleidingen en instructies

Het lijkt misschien een van de meest voor de hand liggende stappen met het omgaan met complexe machines en apparatuur, maar het goed lezen en studeren van handleidingen en instructies is essentieel. U denkt misschien: wie leest of bladert niet door de handleiding of instructies? Hoewel het doorbladeren van een handleiding vaak te veel voorkomt, hebben mensen de neiging ze niet goed genoeg te lezen of de informatie niet samen te vatten.

Hoe vaak leest u de handleiding of instructies bij het in elkaar zetten van meubels? Soms is het gewoon te verleidelijk om te beginnen met opstellen en beginnen met werken en uitvogelen, zonder dat er eerst naar de handleiding en instructies wordt omgekeken.

Het is belangrijk om alle verschillende handleidingen en instructies die u ontvangt voor een stuk apparatuur of machine te verzamelen. Om te voorkomen dat u de hele handleiding een tweede keer moet lezen, is het aan te raden de belangrijkste stappen samen te vatten en een versie te maken die gemakkelijk te begrijpen is voor iedereen in het team.

 

Balanceren, prioriteren en delegeren

Het onderhouden van apparatuur kan ongelooflijk tijdroven zijn. Het balanceren van uw cruciaal onderzoek met de noodzaak van onderhoudstaken vormt een aanzienlijke uitdaging. Dit is waar effectieve prioritering en delegatie van waarde kan zijn bij het efficiƫnt beheren en overzien van uw kostbare laboratoriumapparatuur.

Uw laboratorium huist allerlei apparatuur en machines, elk met hun verschillende doelen. Echter, niet al het apparatuur is tegelijkertijd nodig. Bij het uitvoeren van experimenten, prioriteer het gebruik van apparatuur op basis van de relevantie voor uw projecten. Apparatuur dat niet onmiddellijk nodig is, kan worden uitgesteld voor later gebruik.

Het delegeren van taken aan uw personeel of een externe partij kan ervoor zorgen dat het onderhoud consistent wordt uitgevoerd. Wist u bijvoorbeeld dat bij NBS Scientific wij uitgebreide onderhouds- en reparatiediensten aanbieden door goed opgeleide technici?

 

Goede training

De beste manier om te leren hoe apparatuur of machines werken, is door middel van goede trainingen. Met de juiste training kunt u de apparatuur correct en zoals bedoeld gebruiken. De meest voorkomede reden dat apparatuur beschadigd raakt, is verkeerd gebruik, dus een goede training zou dit moeten voorkomen.

 

Vaak schoonmaken

De eenvoudigste manier om de levensduur van uw laboratoriumapparatuur te verlengen, is door deze schoon te maken. Toch is dit iets dat gemakkelijk vergeten kan worden of verkeerd kan worden gedaan. Regelmatig stof afnemen van apparatuur, het schoonmaken en afnemen, microscopen afnemen en specifieke reinigingsmethoden zijn essentieel. Soms kan het zelfs gemakkelijker zijn om een professionele schoonmaker in te huren die deze taken kan uitvoeren, wat uw veel tijd bespaart.

Benieuwd naar duurzame opties naar het schoonmaken van laboratoriumapparatuur en labware? Overweeg het gebruik van het NovaWash-programma, dat is ontworpen voor het nauwkeurig reinigen van laboratoriumplaten en opslagrekken voor monsters, wat duurzaamheid en efficiƫntie in uw laboratorium bevordert.

 

Frequent inspecties

Voor de hand liggende fouten en problemen met uw apparatuur zijn niet altijd direct zichtbaar, en wanneer ze eindelijk duidelijk worden, is het vaak te laat. U moet de prestaties van uw apparatuur beoordelen door regelmatig prestatietests uit te voeren, vooral met apparatuur dat niet regelmatig wordt gebruikt, maar waarvan het belangrijk is dat deze op elk gewenst moment perfect functioneert.

U zou kunnen overwegen een onderhoudscontract af te sluiten voor uw belangrijkste apparatuur, wat meestal een kostenpost is, maar de investering waard is als u weet dat uw laboratorium optimaal functioneert.

Deze verschillende onderhoudscontracten zijn vaak voor uw belangrijkste apparatuur. Bij NBS Scientific bieden wij verschillende soorten onderhoudscontracten aan om de lange-termijn functionaliteit van uw apparatuur te waarborgen.

Terugblik

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en zorg te dragen voor uw laboratoriumapparatuur, legt u de basis voor succesvolle en veilige onderzoeken. Met het in acht houden van de benoemde stappen zorgt u ervoor dat uw apparatuur optimaal blijft functioneren en de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. De tijd die u in uw apparatuur investeert, zal zich reflecteren in de kwaliteit in de kwaliteit van uw toekomstige onderzoeken.