Testimonial University Biobank Limburg

Er worden ongeveer 130.000 plasma- en serummonsters opgeslagen voor onderzoek in de Universitaire Biobank Limburg (UBiLim), een samenwerking tussen het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk (België). De onderzoeksgebieden variëren van Multiple Sclerose (MS) tot kanker- en revalidatieonderzoek. Jaarlijks worden er zo’n 20.000 monsters toegevoegd aan de Biobank. Van de 130.000 monsters die in de Biobank aanwezig zijn, wordt nu zo’n 10% gebruikt voor onderzoek. De monsters worden meestal na twee jaar opslag door de onderzoekers opgevraagd. Momenteel dateert het oudste monster uit 2008!

De Biobank ontvangt zijn monsters voornamelijk van patiënten die deelnemen aan een onderzoek dat plaatsvindt in een van de ziekenhuizen. Het bloed wordt opgevangen in een vacuümverzamelbuis en voor verwerking naar de Biobank gestuurd. Wanneer het monster moet worden bewaard voor toekomstig onderzoek, wordt het buisje opgeslagen in de Biobank. Bij het monster worden de volgende gegevens opgeslagen: het tijdstip en de datum van de bloedafname, monsterverwerking en invriezing, een unieke monstercode en omschrijving, een patiëntcode en ziektebeschrijving. Afhankelijk van het type onderzoek dat wordt uitgevoerd, worden de monsters een aantal keren gecentrifugeerd. Het aantal centrifugecycli wordt ook bij de andere monstergegevens opgeslagen.

Als het monster klaar is voor opslag in de Biobank, wordt het overgebracht naar een kleiner buisje: een Micronic 0,75 ml of 1,40 ml niet-gecodeerd buisje met inwendige schroefdraad in combinatie met een Micronic TPE-Capcluster. Kimberly Vanhees, Operationeel Manager van de Biobank licht toe: “De onderzoekers hebben vaak maar een klein deel van het monster nodig voor de analyse. Vóór de Micronic-buizen gebruikten we grotere maten en veel van het monster zou na analyse worden weggegooid. Om dit te voorkomen, hebben we de buizen in kleinere maten opgeslagen, zodat er geen verspilling van het monster meer is. Bovendien kunnen we onze -80°C vriezer netjes en efficiënt inrichten door gebruik te maken van een monsteropslagbuis met een laag volume.”

Micronic biedt lage deksels op rekken voor buisjes die zijn afgesloten met een Push Cap om zoveel mogelijk opslagruimte te besparen. Zo kan een biobank de vriesruimte optimaal benutten. Vanhees legt uit: “Het is een uniek kenmerk van de Micronic racks. Sommige andere merken op de markt bieden ook kleinere buismaten en septumdoppen aan, maar de ruimte die overblijft tussen de monsterbuis en het rek maakt het minder efficiënt dan bij de Micronic-rekken. De Micronic racks maken het mogelijk om de opslagcapaciteit van onze vriezers op te schalen.”UBiLim Biobank

Een doel van de Biobank is om meer externe onderzoekers te bereiken om hun monsters te gebruiken. Mevrouw Vanhees merkt op: “Momenteel gebruiken vooral onderzoekers van het ziekenhuis en de universiteit de monsters die in de Biobank zijn opgeslagen voor hun onderzoek, maar ook externe onderzoekers zijn meer dan welkom om de monsters te gebruiken als ze aan hun criteria voldoen. ” UBiLim is genoteerd op het online platform BBMRI-ERIC. De BBMRI-ERIC Directory is een hulpmiddel dat informatie verzamelt en beschikbaar stelt over biobanken in heel Europa die bereid zijn hun gegevens en/of monsters te delen en samen te werken met andere onderzoeksgroepen. Momenteel zijn de monsters die bij de UBiLim worden opgeslagen voornamelijk plasma- en serummonsters, maar ook PBMC’s, WBC’s, buffy coat-, weefsel- en RBC-monsters maken deel uit van de collectie. Deze monsters werden verzameld voor onderzoek in de volgende domeinen: auto-immuniteit, cardiologie, COVID-19, diabetes, vruchtbaarheid, oncologie en neurologische analyses, en vele andere onderzoeksgebieden.

Mevr. Vanhees is zeer tevreden met de Micronic-buisopslagoplossing en beveelt deze ten zeerste aan bij andere labo’s: “We zijn erg blij met de buizen van Micronic, het is echt efficiënter en ruimtebesparender dan we in het verleden hadden. Daarnaast is het feit dat de buisposities in het rek zelf met een laser zijn geëtst erg handig. We weten altijd waar de A1-buis zich bevindt.”

Het is geweldig om te zien hoe onze hoogwaardige en innovatieve labware voor het bewaren van monsters wordt gebruikt in onderzoeksfaciliteiten over de hele wereld!